iTem – netwerken

In artikelen in de Od van maart 2016 en het aprilnummer van 2018 besprak Jeroen Jonkers het einde van de DIV-medewerker en de opkomst van een nieuwe medewerker DIV. Het eerste artikel deed wat meer stof opwaaien dan het laatste. Misschien ook omdat er al veel gezegd en geschreven is over de nieuwe DIV-er. Jeroen schrijft dat de nieuwe DIV-er vakinhoudelijk bij de tijd moet zijn en moet ontwikkelen op gebied van competenties en vaardigheden. Welke dat zijn, laat hij in het midden. De afgelopen jaren lazen we veel over de nieuwe DIV-er als adviseur en regisseur. En misschien niet toevallig stond het laatstgenoemde artikel in een Od over samen werken, samen ontwikkelen. De vaardigheid waar ik aandacht aan wil besteden is netwerken. Een zoekactie op DuckDuckGo levert verschillende omschrijvingen op. Een mooie is deze: “Netwerken stelt je in staat relaties op te bouwen die je verder brengen in werk en privéleven. Je netwerk bestaat uit warme contacten, die je echt kent, en koude contacten die je via anderen kunt leren kennen. Je gebruikt je netwerk voor informatie, advies, een introductie of een verwijzing om je verder op weg te helpen. Netwerken is altijd tweerichtingsverkeer en niet alleen gericht op direct resultaat.”*

In ‘10 onmisbare vaardigheden voor de ambtenaar van de toekomst’ is netwerken “het leggen en onderhouden van contacten die u verder kunnen helpen in uw werk, uw carrière en uw privé- leven. (…) Netwerken is geven en nemen. Help dus ook anderen in uw netwerk als zij daar om vragen. Op die manier helpt u elkaar en bouwt u aan een sterk netwerk. De basis van een goed netwerk is vertrouwen. Hou dat steeds in uw gedachten wanneer u uw netwerk gebruikt, onderhoudt en uitbreidt.”

De meeste van ons zullen ontdekken dat zij in het dagelijks leven al netwerken of gebruik maken van hun netwerk. Misschien heb of ben je een handige klusjesman of –vrouw, weet je bij wie je moet zijn als je met een bepaalde vraag zit of kun je anderen nuttige tips geven als ze een probleem hebben.  Kort door de bocht is netwerken in de werkomgeving niet anders.

Waarom zou je als DIV-er moeten gaan netwerken?

Kijken we naar het gebruik dat we maken van ons netwerk in de privé-omgeving dan zien we dat het handig is om mensen te kennen die iets kunnen dat we zelf niet kunnen of die ons bij bepaalde activiteiten kunnen helpen. Een extra handje. Of we zijn op zoek naar een betrouwbaar adres voor aankoop of onderhoud van de auto of wasmachine. Omdat we deze kennis of capaciteiten niet zelf in huis hebben. In ons werk is het niet anders. We kunnen niet (meer) alles zelf en we hebben niet alle kennis en kunde in huis om het hele vakgebied te kunnen overzien. Wees eerlijk: wie weet alles van ICT, informatiebeveiliging en –veiligheid, openbaarheid versus privacy? We doen ook niet meer alles zelf. We moeten wel zorgen dat het zo goed mogelijk gebeurt.

Om de nodige kennis en kunde op te bouwen en te zorgen dat het informatiebeheer op juiste wijze wordt ingevuld en uitgevoerd heb je een netwerk nodig. Binnen en buiten de eigen afdeling en organisatie, offline en/of online.  Binnen ons vakgebied bestaan verschillende netwerken en mogelijkheden om te netwerken. Ik denk aan het bezoeken van themadagen en congressen, al dan niet georganiseerd door onze vakverenigingen zoals de KNVI, KVAN, Brain, en het Papieren Tijger Netwerk. Denk ook aan bijeenkomsten van leveranciers. Online zijn de meeste van ons wel bekend met het BREEDNetwerk of het Kennisnetwerk Informatie en Archief op Pleio.

Hoe te beginnen?

Op internet zijn vele tips te vinden over hoe je wel of juist niet moet netwerken. Vervolgens is het een kwestie van doen. Een mooi voorbeeld kwam ik tegen via bloGGERS**. Leslie Matthaei doet verslag van haar netwerkactiviteit. Iedere dinsdag gaat ze lunchen bij T Coast. “Ik gebruik mijn tijd aan de lunchtafel van de T Coast om de fotografen te leren kennen en zorg dat zij mij leren kennen. Ik ontdekte al snel dat de fotografen en ik veel gemeen hebben.” Ze ontdekt dat fotografen een vaste werkwijze hebben voor het opnemen van hun born-digital-objecten in Adobe Lightroom.  Vervolgens uploaden ze de foto’s naar PhotoLightbox en voorzien ze deze van beschrijvende metadata. Ze schrijft dat het niet hun taak is om een ​​onderzoeker te helpen afbeeldingen te vinden over bijvoorbeeld het uitbreidingsproject  East Front uit de jaren 1950. “Dat is mijn rol, en wanneer ik PhotoLightbox raadpleeg,  zie ik dat het East Front-uitbreidingsproject op verschillende manieren voorkomt: EFX, East Front (Plaza) Extension, East Extension, Capitol East Front Extension. Je ziet: er is geen gecontroleerd vocabulaire. Toen ik tijdens een stafvergadering het idee van het gebruik van gecontroleerde vocabulaires ter sprake bracht, begrepen ze meteen de behoefte.” (…) “ Ik reken dit toe aan de tijd die ik besteedde aan het leren kennen van de fotografen, het begrijpen van hun werk en een goed begrip van de historische functie van het bureau.” (…) “In plaats van mij te zien als een personeelslid waardoor ze iets doen wat ze niet willen, word ik nu gezien als iemand die hen kan helpen controle te krijgen over hun materiaal. Ik kan het niet alleen, ik heb hun hulp nodig.”

Wil je nu zelf aan de slag? Meld je dan aan voor de KNVI | SOD sessie over ‘Netwerken’ op 13 juni. Ontdek op deze bijeenkomst, spelenderwijs, hoe het kan en op welke manier netwerken ook voor jou werkt. In de bijeenkomst gaan we met verschillende spelvormen (of businessgames) aan de slag. Daarnaast is er deze middag voldoende tijd om weer eens bij te praten met vakgenoten! 


http://www.beroepkunstenaar.nl/beeldende-kunst/vaardigheden/netwerken/
** https://saaers.wordpress.com/2018/03/13/capturing-common-ground/

Auteur: Jack Karelse 

Terug naar overzicht