Doe mee met de Digital Clean Up Day 2023!

Door Tineke van Heijst, directeur VHIC

Een betere wereld begint bij jezelf. In de jaren ’80 waarin ik ben opgegroeid was dit een veelgehoorde slogan, maar hij is vandaag de dag nog minstens zo actueel. Of misschien zelfs wel actueler dan ooit aangezien we ons middenin een klimaat- en energiecrisis bevinden. Heeft u wel eens stilgestaan bij uw eigen digitale voetafdruk?

We kennen allemaal de beelden van de plastic soep in de oceanen, maar bent u zich ook bewust van de enorme berg digitale bestanden die al lang niet meer relevant zijn. Bestanden die niet meer geopend kunnen worden? Of de grote hoeveelheden duplicaten en oude versies die nog ergens in de cloud rondzweven? In het artikel van Ad van Heijst dat recent verscheen in Od, valt te lezen dat het internet elk jaar zorgt voor 900 miljoen ton CO2 uitstoot (gelijk aan de complete jaarlijkse CO2-uitstoot van Duitsland)[i]. Voorspellingen geven aan dat binnen 10 jaar 20 procent van onze totale energieproductie opgaat aan digitale informatie. Bedenk dan eens hoeveel energie en CO2-uitstoot er bespaard kan worden als we consequenter zijn in het opruimen van onze digitale rommel.

Het is eigenlijk best verbazingwekkend. Toen we alleen nog papieren post kregen lieten we de post niet in onze brievenbus liggen nadat we die gelezen hadden, maar ruimden we die op. En als alle informatie in uw cloudomgeving als stapels in uw kantoor zou liggen, zou u dan niet gedwongen worden op te ruimen? Heeft u zich weleens gerealiseerd dat de externe harde schijf van 1 TB die u thuis heeft liggen gelijk staat aan 18x de Eiffeltoren aan enkelzijdig geprinte A4-tjes? Die zou u vroeger niet op zolder hebben laten liggen. Probleem is dat we de omvang van het probleem niet zien. Het zijn nullen en enen die, als de opslag vol raakt, tegen een klein bedrag alsnog worden opgeslagen. En zo neemt de digitale gegevensberg steeds grotere proporties aan.

Gek genoeg is er in de media volop aandacht voor de energietransitie – de omzetting van traditionele gas naar waterstof, het aansluiten van woonwijken op warmtenetten, het uitbreiden van de windparken op zee en ga zo maar door. Maar de vraag waarom we steeds meer energie gaan consumeren en de manieren waarop u en ik op eenvoudige wijze ons steentje bij kunnen dragen krijgt afgezien van tocht-strips en het installeren van warmtepompen weinig aandacht.

Dat is precies waar de Digital Clean Up Day voor in het leven is geroepen: Bewustwording creëren over wat u en ikzelf kunnen doen om onze digitale voetafdruk te beperken. Zaterdag 18 maart is het zo ver. De website van dit initiatief staat boordevol tips om uw digitale voetafdruk onder de loep te nemen en aan te pakken. Simpele handelingen die een minimale inspanning vergen om aan de slag te gaan. Van uw mobiele telefoon tot uw inbox, van uw administratie tot uw foto’s. Ook bevat de site tips om in uw organisatie aan de slag te gaan. Via de site kunt u na uw opschoonactie doorgeven hoeveel GB u heeft opgeschoond en krijgt u een herinnering. Dit kunt u individueel doen of samen met uw collega’s.

Naast de Digital Clean Up Day wordt er op 27 maart door het Netwerk Digitaal Erfgoed een webinar georganiseerd rondom het thema Green IT getiteld ‘Schoon je erfgoeddata op voor een beter milieu. Vanaf de Digital Clean Up day tellen we op social media met praktische tips af naar dit webinar.  Deelname aan het webinar is gratis. Kijk voor meer informatie en aanmelden op https://netwerkdigitaalerfgoed.nl/agenda/schoon-je-erfgoeddata-op-voor-een-beter-milieu/

En zo begint een betere wereld weer bij onszelf. Of zoals het team van de Digital Clean Up day het samenvatte in hun slogan: ‘Be cool – don’t feed global warming with digital trash!’. Kijk voor meer informatie op de (engelstalige) actiepagina: www.digitalcleanupday.org.

[i] www.digitalcleanupday.org/

Terug naar overzicht