Ewoud vertelt waarom hij graag bij VHIC werkt

Van onderwijsbegeleiding naar de archiefwereld

Toen ik klaar was met mijn studie geschiedenis, wist ik nog niet zo goed wat ik wilde worden. Onderwijsbegeleiding, waarbij ik niet als docent werkte, vond ik leuk, maar ook moeilijk. Je werkt met kinderen, maar ik merkte al gauw dat ik de privé situaties van kinderen moeilijk kon loslaten. Ik ben toen wat anders gaan zoeken. Na te hebben gewerkt als onderwijsbegeleider ben ik in de archiefwereld terecht gekomen.

Starten bij DIV

Mijn eerste baan was op de DIV afdeling in Oosterhout. Toen ik daar binnen kwam, werkten ze intussen 2,5 jaar aan de zaakimplementatie. In deze periode is er slechts 1 afdeling live gegaan. Dat was de fase dat ik er bij betrokken ben geraakt. Ik kreeg een training van een functioneel beheerder. Zelf heb ik daarna andere medewerkers getraind en merkte dat ze naar me luisterden. Uiteindelijk vond ik het meedenken over het zaaksysteem en het geheel naar een hoger plan tillen het leukste. Nadat in een jaar tijd andere afdelingen ook live waren gegaan, kreeg ik alleen nog maar kleine dingen te doen. Dat was voor mij het moment om verder te kijken.

Familie

VHIC zit bij ons in de familie. Mijn zus en jongere zusje hebben er gewerkt. Ik had een erg leuk gesprek, en sinds 2019 werk ik nu bij VHIC, onder andere om grote trajecten te begeleiden.

Leren van moeilijke situaties

Naast de begeleiding van trajecten heb ik lesgeven altijd erg leuk gevonden. Dit was ook iets wat ik wilde voortzetten. Het overdragen van kennis is een leuke break van dagelijkse zaken. Daarnaast dwingt het mij ook om ontwikkelingen op de voet te volgen. Ik moet mezelf scherp houden en kennis bijhouden, wat me vervolgens weer helpt in mijn dagelijkse werk. Andersom helpt het mij als docent weer dat ik veel voorbeelden uit de dagelijkse praktijk kan meenemen in mijn lessen, dit versterkt elkaar. Het leuke van werken bij VHIC vind ik dat ik word ingezet op plekken waar dingen niet goed gaan. Het zijn de moeilijke situaties waar ik het meeste van leer.

Voor de muziek uitlopen

De afgelopen jaren hebben we veel zaakimplementaties gedaan, ik denk dat we nu ook iets moeten veranderen. Onze core business is advies. Er spelen veel veranderingen, veel organisaties zoeken dan ook advies. Of het nu gaat om continu veranderende wetgeving, common ground systemen, AI, algoritme registers, of andere technische ontwikkelingen, het gaat allemaal heel snel. Hier liggen veel taken voor VHIC. Of het digitale archief, hoe gaan we ermee om? Hoe doen grote organisaties dit? We moeten voor de muziek blijven uitlopen. Ik merk zelf dat we steeds meer vragen krijgen over WOO en algoritme registers, en of we de zin en onzin ervan kunnen onderscheiden. VHIC moet de juiste koers uitstippelen voor organisaties die aankloppen.

Meer dan de som der delen

Ik ben trots op het feit dat ik bij een bedrijf werk waarvan de mensen weten wat ze zeggen. Ze praten geen onzin, roepen niet zomaar wat. Die reputatie hebben we hoog te houden. Wat wij meebrengen als VHIC zijnde, je huurt nooit maar 1 persoon in, maar heel VHIC. Wanneer ik ergens iets minder verstand van heb, dan is er altijd die ene collega die gespecialiseerd is op dat gebied. Ik benader die persoon en gezamenlijk komen we vlot tot een oplossing voor een bepaalde situatie. We zijn zoveel meer dan de som der delen.

We staan achter je

VHIC is een gezellig klein bedrijf. Als je hier als nieuwe medewerker binnenkomt, moet je investeren in jezelf. Je bent vroeg uit je bed, later thuis en werkt bij verschillende organisaties. Je kan niet te verlegen zijn. We worden gevraagd, omdat organisaties onze mening graag horen. Als externe is het je rol om je professionele mening te geven. Daarnaast mag je altijd onthouden, je staat er nooit alleen voor. We staan achter je om je te helpen. Het voelt echt als een familie, dat is de kracht van dit bedrijf.

 

Terug naar overzicht