Instromen als zij-instromer – Peter vertelt

Ik wist niets van het vak informatiebeheer af

Ik was ongeveer 11 jaar werkzaam bij een verzekeringsmaatschappij toen ik op zoek ging naar wat anders. En alhoewel ik me bij mijn oude werkgever veel met processen had bezig gehouden, wist ik van het vakgebied informatiebeheer niets af. Via een online advertentie ben ik bij VHIC terecht gekomen. Het sprak me gelijk aan. Ik heb direct gesolliciteerd en ben sindsdien werkzaam bij VHIC.

Ik werk hier intussen ongeveer 6 jaar. De inhoud van het werk ervaar ik als veelomvattend, informatiebeheer is een snel veranderend landschap. Omdat het zo breed is, krijg je als werknemer veel vrijheid om nieuwe ervaringen op te doen en nieuwe deelgebieden te ontdekken. Het is enorm uitdagend, maar dat is ook juist wat mij zo aanspreekt. Je zit zo diep in het vakgebied, dat je telkens weer de vraag stelt: ‘Wat speelt er nou bij overheden en hoe kunnen wij daar met al onze kennis en ervaring invulling aan geven? Hoe kunnen we nog beter van dienst zijn?’

Zelfstandige in loondienst

Als werknemer voel ik me een soort zelfstandige in loondienst. Er is niemand die zegt, je moet morgen dit of dat doen. Uiteraard ben ik niet iemand die volledig alles zelf doet, we werken wel in een team. Maar je hebt gewoon heel erg de ruimte om nieuwe dingen te ontplooien en daar dingen in uit te zoeken. Naast de vrijheid om m’n eigen baan inhoudelijk te mogen vormgeven maakt het samenwerken met hele slimme goede mensen dat ik veel plezier aan mijn werk bij VHIC ervaar. Ik ontwikkel vaardigheden, word niet geremd en kom daardoor goed tot m’n recht.

Werken bij VHIC betekent dat je mag werken met mensen met enorm veel kennis. Daarnaast kom je in een vakgebied dat continue in ontwikkeling is, waarin je zelf kan kiezen welke kant je op gaat. Of je je nou wilt ontwikkelen in wet- en regelgeving, of dat je uitvoerend bij een gemeente bezig wilt zijn, of beleid voor een andere overheidsinstelling wilt schrijven, het is allemaal mogelijk. Je krijgt alle ruimte en vrijheid om hier zelf richting aan te geven.

Gezonde werk-privébalans

Waar ik persoonlijk ook erg over te spreken ben, is de gezonde werk- privébalans. De rol van de directie is hierin erg belangrijk. Het is niet zo dat je tot laat in de avond of weekenden moet werken om aan targets te voldoen. Omdat ik zelf mijn agenda flexibel kan plannen heb ik privé de ruimte om bijvoorbeeld mijn zoon naar zwemles te brengen. Uiteraard ben ik zelf ook flexibel, mocht het, mede vanuit klantperspectief, toch een keer nodig zijn om op een vrije dag iets te doen, dan plan ik een ander moment vrij.

Wanneer je geen ervaring hebt in informatiemanagement zal het even duren voordat je zomaar zelfstandig aan de slag kunt. Dit vergt soms wat geduld, je wilt aan de slag en vraagt je af wanneer je zelf ‘los’ mag. Omdat je in het begin nog niet weet wat je niet weet, werk je altijd samen met een senior consultant. Die overziet de samenhang, niet alleen op operationeel maar juist ook op tactisch en strategisch niveau. Daarentegen is het belangrijk dat je zelf initiatief neemt en een hoge mate van professionaliteit toont. Vraag door en neem ten aanzien van de opdrachten en je eigen ontwikkeling een actieve houding aan. Zo houd je samen met je begeleider oog op het beoogde eindresultaat én jouw eigen ontwikkelingsdoelen.

 

Terug naar overzicht