Campagne Digital Clean-up van Netwerk Digitaal Erfgoed van start

Dat we moeten vergroenen staat vast. Hoe dat precies zit leest u in het artikel van Ad van Heijst.

Vanuit het Netwerk Digitaal Erfgoed wordt daar ook hard aan gewerkt. Direct na de digital clean-up day op zaterdag 18 maart startte de werkgroep Green IT van het NDE een reeks challenges totaan de dag van het webinar. Negen dagen achter elkaar werden tips gegeven om de digitale voetafdruk van uzelf en uw organisatie te verkleinen. Hoognodig, want er komt te veel CO2 vrij via onze IT-infrastructuur.

Hieronder de 9 challenges op een rijtje:

(noot van de redactie: de challenges zijn in de je-vorm geschreven dit hebben we zo gelaten)

🍀 Challenge 1: Ga na hoe duurzaam je website is.
Als instelling wil je natuurlijk dat jouw informatie online toegankelijk is voor het publiek. Maar wist je dat CO2-uitstoot van jouw website een grote impact kan hebben op het milieu? Gelukkig kun je op dit gebied stappen ondernemen. Een simpele maatregel is bijvoorbeeld het vermijden van automatisch afspeelbare video’s. Wil je weten hoe duurzaam jouw homepage of collectiewebsite is ten opzichte van andere websites? Doe de websitescan op https://lnkd.in/gUimUjA

🍀 Challenge 2: Gebruik ‘vederlichte’ afbeeldingen.
Zware bestanden met afbeeldingen dragen bij aan een grotere ecologische voetafdruk. Maar je kunt ook kiezen voor duurzame oplossingen. Kijk voor standaardafbeeldingen die bijna geen opslagruimte innemen op https://www.asciiart.eu/

🍀 Challenge 3: Maak van je koffiepauze een klimaatoverleg
De CO2 Digitaal Erfgoed Praatplaat (https://bit.ly/3tVnmed) biedt een handig overzicht van de belangrijkste conclusies uit een onderzoek naar de CO2-impact van de opslag en het gebruik van digitaal erfgoed. Bespreek de praatplaat tijdens je (online) koffiepauze met je collega’s. Zo kan je samen bekijken welke maatregelen je wel of niet zou willen toepassen en waarom.

🍀 Challenge 4: Organiseer een digitale opruimdag
Een digitale opruimdag of ’trash day’ is een geweldige manier om het digitaal archief van jouw organisatie eens goed op te schonen. Tijdens deze dag kunnen jij en je collega’s zich bezighouden met het ordenen en toegankelijk maken van de digitale bestanden. Het verwijderen van overbodige bestanden zorgt voor minder ruis tijdens het zoeken en vermindert tevens de CO2-uitstoot die gepaard gaat met het beheren van deze bestanden. Op projecttracks.be lees je hoe je zo’n trash day aanpakt. Let wel op dat je bij het selecteren en verwijderen van bestanden de wettelijke bewaartermijnen of het selectiebeleid van je organisatie in acht neemt.

🍀 Challenge 5: Schoon je mailbox op

Heb je geen tijd voor een trashday? Begin dan klein. Met een opgeruimde mailbox zet je al een eerste stap in de goede richting. Op https://lnkd.in/ehNEGvHW vind je hiervoor handige tips. Heb je maar een kwartiertje? Dan kun je altijd nog de grootste bestanden in je mailbox opsporen en bepalen of je die nog wel nodig hebt. Selecteer de bestanden op grootte en delete wat niet meer nodig is. Let wel op dat je bij het selecteren en verwijderen van mails en bestanden de wettelijke bewaartermijnen of het selectiebeleid van je organisatie in acht neemt.

🍀 Challenge 6: Vergroen je IT-infrastructuur
Zowel de soft- als hardware die je organisatie gebruikt heeft impact op het klimaat. Het is daarom belangrijk om als organisatie verantwoordelijkheid te nemen en kritisch te kijken naar de IT-omgeving. Staan er bijvoorbeeld ontwikkel-, test- of acceptatie-omgevingen onnodig te draaien? Kijk ook samen met software- en hardwareleveranciers en IT-collega’s hoe je de CO2-uitstoot van de afgenomen producten en diensten kunt verminderen en welke groenere oplossingen je kunt  inzetten.

🍀 Challenge 7: Stel de juiste vragen voor een groenere toekomst

Een van de belangrijkste publicaties over de CO2-impact van het preserveren van digitaal erfgoed is het artikel ‘Toward Environmentally Sustainable Digital Preservation’. Lees het gehele artikel via  https://lnkd.in/gnTfKH7.

🍀 Challenge 8: Ontdek hoe duurzaam jouw digitale leefstijl is

Wil je weten hoeveel CO2-uitstoot jouw internetgedrag veroorzaakt en wat je eraan kunt doen? Op e-missions.nl vind je niet alleen meer informatie, maar ook handige calculatoren waarmee je jouw eigen CO2-voetafdruk kunt berekenen.

🍀 Challenge 9: Houd een digitale detoxdag
De allerlaatste challenge! Probeer eens een dag zonder online aanwezigheid. Ga bijvoorbeeld een boek lezen of maak een wandeling met een papieren kaart in de hand. Of organiseer een dagje guerilla gardening met vrienden en plant zaadbommen in de lentezon. Geniet van 24 uur offline.

Heeft u één of meerdere challenges uitgevoerd? Deel uw ervaringen op het Kennisplatform Green IT digitaal erfgoed: https://lnkd.in/epmvyADZ. Zo leren we van en met elkaar!

 

Terug naar overzicht