Projecten in de media

Landelijk lezen we regelmatig over grote ICT-projecten bij de overheid die niet helemaal succesvol  verlopen of stopgezet. Het zijn vooral de grote projecten die de media halen. Kleinere projecten, zoals de invoering van digitaal zaakgericht werken met een nieuw DMS of zaaksysteem, halen de krant en het journaal vaak niet. Veel overheden hebben de laatste jaren wel dergelijke ‘kleine’ projecten gekend. Meer en minder succesvol. Overheden kunnen dus leren van elkaar. Toch gebeurt dit niet altijd. Je zou het wel verwachten.  Het vergroot de kans op succes. 

Een voorbeeld uit het gewone, dagelijkse leven. Dit jaar doe ik mee aan de Kustmarathon. Mijn doel is: finishen. Het wordt mijn tweede poging. In 2016 ben ik ook gestart, maar toen heb ik de finish niet gehaald. Ik ben gestrand rond km 35. Waar is het toen misgegaan? In de voorafgaande jaren had ik de Kustmarathon gewandeld en ik wilde graag een keer aan ‘de echte’ mee doen. Ik had al enkele 20km-lopen en een halve marathon achter de rug. Die ervaringen nam ik mee en ervaringen van andere lopers waar ik mee heb gesproken. Had ik een trainingsschema? Ja, natuurlijk wel. Ik heb gebruik gemaakt van een –bewezen- trainingsschema. En daarbovenop heb ik extra kilometers gepakt. Ook over onverharde paden. Mijn schoenen en kleding waren in orde. Tot zover dus alles goed.
Toch heb ik de finish niet gehaald. Achteraf kan ik twee redenen bedenken. Of drie:
– de Kustmarathon gaat langs de kust en over een aantal kilometers strand. Ik had niet getraind op het strand.
– behalve dat ik niet had getraind op het strand, had ik geen idee of het eb of vloed zou zijn tegen de tijd dat ik over het strand zou lopen. En ik kan je vertellen: dat maakt een groot verschil!
– er kan altijd iets onverwachts gebeuren. In mijn geval: ik kreeg kramp in mijn voet. Iets waar ik nog nooit last van had gehad.

Dit jaar ziet mijn voorbereiding er anders uit. Want ik heb geleerd van de eerdere ervaring. In mijn training zitten nu strandkilometers en ik houd rekening met het getij. Verder is natuurlijk belangrijk dat ik steun heb vanuit mijn omgeving. Ik zie het verdere verloop met vertrouwen tegemoet. Als ik het niet zou willen, geen steun zou hebben, geen goede voorbereidingen zou treffen en niet zou hebben willen leren van ervaringen van mezelf en van anderen, zou het dan verstandig zijn aan de start te gaan staan van de Kustmarathon? Ik denk het niet. In een dolle bui zou ik het kunnen doen en er zijn mensen die onvoorbereid van start gaan en de finish halen, dus ik zeg niet dat het niet kan.

Bij een individueel project als een marathon kan het geen kwaad. Maar als overheid zou je dit niet moeten doen. Dan zorg je voor een goede voorbereiding en de inzet van capabele mensen. Zo niet, dan verdien je het om de krant te halen, met de bijbehorende commentaren en reacties zoals we die vandaag de dag kennen.

Jack Karelse

Terug naar overzicht