Eenvoudig verantwoording afleggen? Ontdek de nieuwste ontwikkelingen binnen onze Frameworks

Voor het vertrouwen in de overheid is het belangrijk dat diezelfde overheid transparant is. Om die reden leggen overheidsorganisaties regelmatig verantwoording af over hun handelen. Dit doen ze aan de hand van audits en andere jaarlijkse controles. Deze controles zijn naast voor verantwoording, ook bedoeld om verbeterpunten in de processen aan het licht te brengen. Zo kan een overheidsinstelling zich constant verbeteren.

Al die rapportages brengen wel veel extra werk met zich mee. Er zijn tenslotte veel wetten en regels, maar ook normenkaders waaraan een organisatie moet voldoen. Deze zijn vaak niet op elkaar afgestemd. Hierdoor komt het regelmatig voor dat binnen verschillende audits over (ongeveer) dezelfde eisen wordt gerapporteerd. Dit leidt vaak tot extra (digitaal) papierwerk. In een ideale wereld kost een audit minimaal tijd, wordt per onderwerp maar één keer verantwoording afgelegd en is het onderliggende bewijsmateriaal eenvoudig terug te vinden in uw actuele administratie.

Deze uitgangspunten vormen de basis van onze Frameworks. De Frameworks brengen eisen vanuit verschillende wet- en regelgeving en normenkaders samen. Hierdoor kunt u vanuit de software (de Recourse GRC Tool) eenvoudig checklists uit zetten in uw organisatie waarop éénmalig wordt gerapporteerd. Op basis van die informatie kunnen dan verschillende verplichte rapportages worden gegenereerd. Wij bieden op dit moment Frameworks voor de volgende onderwerpen: Privacy en Informatieveiligheid (het PIV Framework), Informatiebeheer en Archivering (het IBA Framework), Ethiek en Integriteit (het ENI Framework) en Burgerzaken (het BUZ Framework).

De Frameworks en de bijbehorende software worden continue op basis van onze ervaringen en wijzigingen in wet- en regelgeving en normenkaders doorontwikkeld. Hieronder een overzicht van de recente wijzigingen.

Privacy en Informatieveiligheid (PIV Framework)

De laatste versie van het PIV Framework is versie 6.2. Deze versie bevat de vragen voor ENSIA 2022. U vult de ENSIA-vragen in en maakt gemakkelijk een exportbestand. Dat bestand importeert u in de ENSIA-tool. Hiermee voorkomt u dubbel werk.

Informatiebeheer en Archivering (IBA Framework)

Door het actief gebruiken van het IBA Framework voldoet u aan de wettelijke verplichting van het toepassen van een kwaliteitszorgsysteem (artikel 16 van de Archiefregeling). Versie 2.0 is nu beschikbaar. Grootste wijzigingen hier: er zijn verschillende eisen toegevoegd aan de normenkaders. Daarnaast zijn ook de KPI’s geactualiseerd.

Burgerzaken (BUZ Framework)

Het BUZ Framework is het nieuwste Framework en richt zich op de afdeling Burgerzaken. In de nieuwe versie van dit Framework zijn  nieuwe modelprocedures toegevoegd. Tevens zijn de zelfevaluaties BRP, RNI en reisdocumenten 2022 nu beschikbaar.

Ook nieuw binnen het BUZ Framework is de mogelijkheid om steekproeven uit te voeren. Hiermee kunt u bepalen of een procedure juist is uitgevoerd. Dit doet u op dossierniveau aan de hand van vastgestelde vragen. Van de resultaten maakt u makkelijk een rapportage.

INTERESSE IN ONZE FRAMEWORKS?

Wilt u graag meer weten over onze Frameworks? Neem dan contact met ons op. In een korte demonstratie laten we zien wat de Frameworks voor uw organisatie kunnen betekenen.

Maakt u al gebruik van een van onze Frameworks en heeft u vragen of zijn er zaken waar u tegenaan loopt? Vanuit de Tooling kunt u met één druk op de knop contact opnemen met de helpdesk. Zij helpen u graag!

 

Terug naar overzicht