Nieuwe releases van het PIV en IBA Framework

In het artikel ‘Het belang van aantoonbare kwaliteitszorg en -verbetering’ in deze editie van Sited heeft u meer kunnen lezen over onze visie op kwaliteit- en verbetermanagement en welke rol onze Frameworks daarin spelen.

In dit artikel leest u de wijzigingen die zijn doorgevoerd in de nieuwe releases van het PIV en IBA Framework.

Onze Frameworks en de bijbehorende software ontwikkelen we continue door op basis van onze ervaringen en wijzigingen in wet-, regelgeving en normenkaders. Hieronder staan de belangrijkste wijzigingen op een rijtje:

Privacy en Informatieveiligheid (PIV Framework)

De laatste versie van het PIV Framework is versie 7.0. De twee belangrijkste wijzigingen:

DigiD Normenkader

Het ‘DigiD Normenkader 3.0’ is toegevoegd aan het Framework en verwerkt in een aparte set SMART Controls (SC’s) waarmee dit normenkader getoetst kan worden. Dit normenkader is uitgewerkt in de SMART Controles 15.1 t/m 15.10. Deze SC’s kunnen op dezelfde manier uitgevraagd worden als de overige SC’s in het Framework. Een aantal SC’s worden per DigiD-applicatie uitgevraagd, hiervoor is het van belang dat voor elke DigiD-applicatie een toepassing is aangemaakt en een bewijzer en beoordelaar is toegewezen. Een aantal SC’s kunnen generiek worden uitgevraagd, bijvoorbeeld bij de CISO of ICT, waarna de ingevulde verklaringen vervolgens gekopieerd kunnen worden naar de afzonderlijke DigiD-applicatie.

Suwinet Normenkader

Het normenkader ‘Suwinet-normen’ is toegevoegd, dit normenkader bevat alle normen waarover afnemers van  Suwinet-services zich moeten verantwoorden. Ook hiervoor is een aparte set SMART Controls ontwikkeld. De Suwinet-normen zijn opgenomen in de SMART Controls 16.1 t/m 16.8. Deze SC’s kunnen op dezelfde manier uitgevraagd worden als de overige SC’s in het framework. Een aantal SC’s worden per Suwinet-applicatie uitgevraagd, hiervoor is het van belang dat voor elke applicatie een toepassing is aangemaakt en een bewijzer en beoordelaar is toegewezen. Een aantal SC’s kunnen generiek worden uitgevraagd, bijvoorbeeld bij de Suwinet Security Officer, waarna de ingevulde verklaringen vervolgens gekopieerd kunnen worden naar de afzonderlijke Suwinet-applicatie.

Informatiebeheer en Archivering (IBA)

De laatste versie van het IBA Framework is versie 2.1. In deze nieuwe versie is het normenkader NEN ISO 16175 verwerkt. Dit normenkader bevat de eisen voor software-applicaties voor het beheren van digitale archiefstukken.

WILT U DE GEDETAILEERDE RELEASENOTES INZIEN?

In de gedetailleerde releasenotes ziet u welk soort aanpassingen er in de frameworks zijn doorgevoerd voorzien van een toelichting. Daarnaast ziet u een specificatie van de specifieke SMART controls met daarbij het soort aanpassing en de toelichting die daar bij hoort. De volledige lijst vindt u hier.

INTERESSE IN ONZE FRAMEWORKS?

Wilt u graag meer weten over onze Frameworks? Neem dan contact met ons op. In een korte demonstratie laten we zien wat de Frameworks voor uw organisatie kunnen betekenen.

Maakt u al gebruik van een van onze Frameworks en heeft u vragen of zijn er zaken waar u tegenaan loopt? Vanuit de Tooling kunt u met één druk op de knop contact opnemen met de helpdesk. Zij helpen u graag!

Terug naar overzicht