Trots kenmerkt bedrijfsopvolging VHIC

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op 12 januari 2016 heeft Ad van Heijst officieel bekend gemaakt dat het familiebedrijf zal worden voortgezet door de volgende generatie. Tineke van Heijst, oudste dochter van de oprichter, zal in een periode van vijf jaar geleidelijk de directietaken van haar vader overnemen. Kees ter Poorten blijft deel uitmaken van de directie, die nu dus uit drie personen bestaat.

Tineke begon haar loopbaan bij VHIC vlak na de oprichting in 1999 met het vertalen van Current Sites – een rubriek over internationale ontwikkelingen in het vakgebied – die toen onderdeel uitmaakte van Sited, de nieuwsbrief van VHIC. In 2001 werd zij verantwoordelijk voor het opzetten van het cursussecretariaat en de eindredactie van Sited. Later breidde zich dit uit met het officemanagement en het opstellen van het personeelsbeleid. Eind 2005, na het voltooien van haar studie politicologie, vertrok ze bij VHIC om “te kijken hoe de wereld buiten VHIC eruit zag”. Ze deed vrijwilligerswerk in Nepal en werkte bij Artsen zonder Grenzen. In 2012 keerde ze terug als communicatie- en marketingmanager, een rol waarin zij verantwoordelijk is voor alle communicatie- en marketinguitingen van VHIC en het opleidingsinstituut, de VHIC Faculty. Daarnaast voert ze de eindredactie over de publicaties die worden uitgegeven door de Factor-i, de uitgeverij van VHIC. In de aankondiging van de bedrijfsopvolging gaf Ad van Heijst aan hoe blij hij is dat Tineke VHIC zal voortzetten.” Uiteraard zijn we niet over één nacht ijs gegaan met de ideeën rondom deze overname, en de reacties op de plannen waren zonder meer positief” . Tineke op haar beurt vertelde in haar speech hoe trots ze is op VHIC – een gerenommeerd, innovatief adviesbureau op het gebied van informatiebeheer. Ze noemde het een eer dat Ad haar zijn levenswerk toevertrouwt en gaf aan dat de basis van VHIC niet zal veranderen: VHIC zal een belangrijke bijdrage blijven leveren aan de ontwikkeling van het vakgebied informatiemanagement. Dat houdt in dat de organisatie constant zal blijven veranderen om mee te groeien met de tijd, maar dat ze tegelijkertijd kritisch blijft ten opzichte van deze veranderingen.

Kenmerkend binnen VHIC is dat drie personen (Ad en Tineke van Heijst en Kees ter Poorten) tezamen één directeursformatieplaats vervullen, doordat zij allen betrokken blijven in projecten. Dit houdt de kosten voor overhead uitzonderlijk laag, iets wat zich vertaalt in een bedrijfscultuur met korte lijnen en een zeer platte organisatiestructuur. Doordat een periode van vijf jaar wordt uitgetrokken voor de bedrijfsopvolging zal er voor de organisatie en haar klanten sprake zijn van een geleidelijke overgang.

Terug naar overzicht