iTem: Op je gezondheid!

Inmiddels is het februari 2021. De nodige goede voornemens zijn alweer gesneuveld, zoals gezonder eten en meer bewegen. Thuiswerken en andere coronaperikelen hebben al dan niet bijgedragen; snoepgoed en andere lekkernijen liggen binnen handbereik en de sportverenigingen zijn gesloten. Alleen met de juiste motivatie zul je je voornemens tot een goed einde brengen. Vaak geldt dat gezondheidsklachten of dringende adviezen van een arts tot een andere manier van leven leiden. De uitzonderingen bevestigen de regel, denk ik.
We weten wat goed voor ons is, wat we zouden moeten doen. Maar we doen vaak niet wat we weten dat goed is. Ik zie een verband met ons werk en ons vakgebied. Wij zijn de artsen, gezondheids- en leefstijlcoaches in het informatiedomein. We zijn de expert, adviseur of de informatiecoach. We kunnen aan de slag als het te laat is of als er vraag is naar een gezonder informatiegedrag.

Een tot de verbeelding sprekende casus staat op BBC.com ‘How to investigate a firm with 60 million documents’ (https://www.bbc.com/news/business-55306139). De hele operatie heeft het bedrijf een flinke duit gekost! En misschien was dat niet nodig geweest als de informatiehuishouding op orde was geweest.
Aan de andere kant: hoe vaak komt het voor dat een dergelijk onderzoek uitgevoerd moet worden? Dus waarom voorzorgsmaatregelen nemen?
Argumenten zouden kunnen zijn: de verwachting dat de kosten van digitale informatieopslag op termijn gaan stijgen en het van kracht worden van de Wet open overheid.

Het beste advies dat ik nu kan geven is het aloude: voorkomen is beter dan genezen. Een makkelijk advies. De moeilijkheid is en blijft om aan te geven welk concreet probleem opgelost wordt. Als ik geen gezondheidsproblemen ervaar, wat gaat mij dan motiveren om gezonder te gaan leven? Als ik het niet doe voor mezelf kan ik er iemand anders blij mee maken? Is dat voldoende motivatie? Of en welke vraag er is naar onze informatiedienstverlening, in de verschillende vormen die we te bieden hebben, blijft een bijzonder fenomeen. Het vraagt onze alertheid en werken aan informatiebewustzijn. Zoals er door artsen, gezondheids- en leefstijlcoaches aandacht gevraagd wordt voor een gezonde(re) manier van leven. Je kunt het zien als vechten tegen de bierkaai of blij zijn met iedere stap die wordt gezet. Wat zou er beter zijn voor jouw gezondheid, inclusief je werkplezier?

Jack Karelse

Terug naar overzicht