iTem – Grote verhalen

In ons vakgebied mis ik grote verhalen. Of, volgens sommigen, luchtfietserij. Na de ontdekking van zaakgericht werken is het stil geworden. Vind ik. Links en rechts is iets geschreven over zwermen, bijvoorbeeld door de Archiknowmads. Dat is ook alweer 2 jaar geleden en heel brede weerklank lijkt het niet te hebben.

Misschien hebben we het gewoon te druk. Met de invoering van zaakgericht werken en archiveren, digitaal werken en eindelijk digitaal maken van onze archieven. Nog steeds heeft niet iedereen een vervangingsbesluit genomen. Er is dus van alles te doen. Gewoon dagelijks werk. En daar is helemaal niets mis mee. Zolang je maar weet waarom je dit aan het doen bent.
In een cursus die  de VHIC Faculty onlangs heeft verzorgd heb ik opgenomen dat we bezig zijn met ‘het documenteren van de geschiedenis van Nederland’. En zo is het ook.

Heb je zo wel eens naar je werk gekeken?

In een andere cursusbijeenkomst stonden we recent stil bij de beroepscode voor archivarissen. De code bestaat uit gedragsregels voor de archivaris en geeft aan hoe zij hun beroep zullen uitoefenen. Een kader. Zo staat er “De archivaris dient het behoud en gebruik van het documentair erfgoed van de wereld te bevorderen door samenwerking met leden van de eigen en andere beroepsgroepen”. Groots, toch? Een dergelijke beroepscode is er niet voor DIV-ers. In de cursusgroep was er eigenlijk ook geen belangstelling voor. We leggen de eed af en houden ons aan relevante wetgeving. Kort door de bocht: niet nodig. Om even te generaliseren: DIV-ers hebben geen behoefte aan een groter verhaal, een breder kader. We hebben genoeg aan onze eigen, dagelijkse beslommeringen. We knutselen aan zaaktypes, controleren of medewerkers in de organisatie de zaak op de juiste manier hebben afgevinkt. We geven een gebruikersinstructie en kijken of onze metadata in overeenstemming is met het TMLO. Veelal netjes beperkt tot datgene wat binnen ons blikveld ligt. Daarover gaan ook onze gesprekken en discussies. Als deze er al zijn. Of zijn geweest. Want het kan zomaar gebeuren dat je in een projectgroep zit voor de invoering van zaakgericht werken waarin alleen nog uitgevoerd moet worden wat de projectleiding en leverancier hebben bedacht. Of dat je gewoon nog nooit gevraagd bent mee of na te denken over het grotere verhaal.

Hoe het ook zij, ik wil jullie graag uitnodigen om de komende (vakantie)periode eens na te denken over het grotere verhaal. Bedenk voor jezelf eens waarom je doet wat je doet, welke mooie doelen je hiermee dient en wat je bijdraagt aan de organisatie. Beter nog: aan de wereld! Laat je daarbij niet beperken door de dagelijkse praktijk. Ga luchtfietsen, gebruik je fantasie.

En als je durft: deel je verhaal met je collega’s of met ons via onze LinkedIn of Facebook pagina.

Auteur: Jack Karelse

Terug naar overzicht