Emma vaart haar eigen koers

Ik raakte steeds meer geïnteresseerd in het vakgebied

In augustus 2019 ben ik afgestudeerd in Taalwetenschap en Franse taal en cultuur. Nadat ik eerst naar een baan in mijn eigen vakgebied had gezocht, ben ik na een tijdje breder gaan zoeken. Uiteindelijk kwam ik via een oud klasgenootje bij VHIC. Ze had altijd positieve verhalen en had het heel erg naar haar zin. Alhoewel informatiebeheer ver van mij af stond, raakte ik door haar steeds meer geïnteresseerd in het vakgebied. Toen ik van haar begreep dat er een vacature zou vrijkomen heb ik gelijk gesolliciteerd. Sinds mei 2021 ben ik dan ook werkzaam voor VHIC.

Verschillende activiteiten

Het werken voor VHIC bevalt me echt heel goed. Qua type werkzaamheden zou je het hybride kunnen noemen. Ik werkte in het begin vooral met ons kwaliteitssysteem voor Privacy en Informatie Veiligheid (PIV Framework) en ben er langzaam maar zeker ook archiefwerkzaamheden bij gaan doen. Ik werk zowel met papieren als digitale archieven. Daarnaast coach ik klanten in het gebruiken van systemen, zodat ze weten wat ze te wachten staat en hoe ze ermee kunnen werken. Ik vind het zelf een superleuke combinatie. Tot slot heb ik tijdens mijn eindopdracht van LARM, op het gebied van privacy en informatieveiligheid een opzet gemaakt van een nieuw framework voor het midden- en kleinbedrijf. Alles bij elkaar zijn het totaal verschillende activiteiten, waardoor ik er altijd wel mijn ei in kwijt kan.

Stoffig imago?

Als het gaat over het vakgebied informatiebeheer denk ik dat mensen er niet altijd zo bekend mee zijn. Tegelijkertijd is het met verdere digitalisering heel erg in opkomst. Het stoffige imago is daarmee langzaam maar zeker aan het verdwijnen. Informatiemanagement is heel breed, en ook zeer kennisintensief. Het gaat allang niet meer over een papieren archief of dat ene nieuwe systeem waar ambtenaren mee moeten leren werken. Welke informatie is voor wie, wanneer beschikbaar? Hoe organiseer je deze informatiestromen op een duurzame manier? Daaronder liggen grote vraagstukken waar VHIC zich mee bezig houdt. Je moet dan ook veel informatie kunnen verwerken om op alle niveaus mee te kunnen denken. Met de begeleiding die VHIC biedt groei je razendsnel.

Eigen koers

Wat ik echt heel fijn vind bij VHIC is de goede sfeer waarin we samenwerken. Als je een vraag hebt kan je eigenlijk altijd bij iedereen terecht. Daarnaast is het een hele platte organisatie en wordt er echt naar je omgekeken. Je bent een persoon, geen nummer. Als ik een vraag heb dan kan ik Tineke of Kees gewoon benaderen, dat is nooit een probleem. Als je nieuw binnenkomt en nog niet zo ervaren bent is die laagdrempeligheid erg fijn. Tot slot heb je zelf veel invloed op welke kant je binnen het vakgebied op wilt. Je kan een beetje je eigen koers varen. Zo heb ik zelf aangegeven dat het mij leuk leek om er archiefprojecten bij te doen. Daar wordt dan rekening mee gehouden! Er wordt echt met je meegedacht, over wat je leuk vindt en wat je wilt. Dat is echt heel prettig.

Vrijheid en autonomie

De ruimte die ze je geven, en de wijze waarop ze helpen in je groei, vragen natuurlijk een professionele instelling van jou als werknemer. Je neemt je verantwoordelijkheid in je eigen agenda en bent proactief. Wanneer een project bijna ten einde is betekent dit dat je zelf actief achter een nieuw project aan gaat. Ik denk daarbij wel dat het niet voor iedereen geschikt is. Als je het prettig vindt om wat intensiever begeleid te worden, dan is het werken bij VHIC wat minder geschikt voor je. Zelf houd ik juist van die vrijheid en autonomie. Wanneer je daarbij gedijt dan is werken voor VHIC juist heel geschikt.

Terug naar overzicht