Bedankt voor je aanmelding

Bedankt voor je aanmelding

Ter bevestiging van jouw aanmelding ontvang je een e-mail op het door jou ingevulde e-mailadres.

Heb je geen bevestiging ontvangen?
Mail of bel ons dan, via info@vhic.nl of 088 053 5400. Wij staan je graag te woord.

Duurzame digitale opslag is duur. Deze stelling klinkt misschien wat vreemd in de oren, omdat we tegenwoordig gewend zijn aan de vele diensten in de cloud die gratis opslag bieden van tientallen gigabytes zoals Google Drive, One Drive of Dropbox. De externe harde schijven op de markt hebben ook een steeds grotere opslagcapaciteit terwijl de prijs steeds iets afneemt. Een blik op het aanbod van een willekeurige elektronicawinkel laat zien dat 1 terabyte aan opslagruimte al te krijgen is voor minder dan 50 euro. Dat zijn al gauw 400.000 foto’s, of een bibliotheek van een middelgrote stad.

Toch zijn deze prijzen geen reële graadmeters voor de daadwerkelijke kosten die verschillende bedrijven per jaar moeten vrij maken voor de opslag van hun digitale archieven. In 2009 werden de kosten die de Koninklijke bibliotheek per terabyte per jaar maakt tot en met 2013 geraamd op bijna 20.000 euro; in totaal 6 miljoen euro voor de 300 terabyte aan archieven die zij beheert.2 In 2012 sprak Stephen Abrams tijdens het congres “ Screening the Future” over 16.000 dollar per TB/jaar als een redelijke raming.3 Het Databerg Report 2015, uitgevoerd door Varson Bourne, doet daar nog een schep bovenop en waarschuwt dat tegen 2020 de jaarlijkse kosten voor het totale beheer van digitale data per organisatie kan oplopen tot 591.000 euro.4 Een Terabyte opslaan in de e-depotoplossing die landelijk beschikbaar wordt gesteld gaat rond de 1.800 euro per jaar kosten.5 Het verschil met de prijs voor de externe harde schijf in de winkel is enorm. Waarom zijn de kosten voor de genoemde bedrijven zoveel hoger dan de aanschafwaarde van een harde schijf of een cloudoplossing?

In de whitepaper: Wat kost duurzame digitale opslag leest u het antwoord op deze vraag. Livonne Rommers, (voormalig adviseur bij VHIC) heeft een onderzoek gedaan naar de kosten van e-depots. In dit onderzoek schetst zij waar de uitdaging zit in duurzame digitale opslag en wat de kostenposten zijn volgens verschillende kostenmodellen.