NEN-ISO 15489-1 voor informatie en archiefmanagement

Na 15 jaar verscheen in mei 2016 een nieuwe norm voor informatie- en archiefmanagement: de ISO 15489-1: 2016. De gelijknamige norm uit 2001 is met deze nieuwe norm komen te vervallen.

De snelle technische ontwikkelingen hebben er voor gezorgd dat de nieuwe norm duidelijk anders is dan zijn voorganger. De vernieuwde NEN-ISO 15489-1 benoemt de kernconcepten en uitgangspunten voor het aanmaken, opnemen en beheren van archiefstukken.[1] Tevens zijn veel onzekerheden en wolligheden uit de norm verwijderd: inmiddels is digitalisering gemeengoed geworden, dat was in 2001 nog niet zo.

Deze nieuwe versie bevat de belangrijkste concepten en uitgangspunten op het gebied van Recordmanagement. Deze uitgangspunten zijn toepasbaar op papieren en digitale records en vormen een belangrijke leidraad bij het inrichten van informatie- en archiefmanagement.

Nieuw in de norm is dat deze cyclisch aangeeft welke activiteiten behoren tot het recordmanagement en dat records, hun metadata, recordsystemen duidelijk en in samenhang worden behandeld. De norm is daarmee een handig hulpmiddel om het informatie- en archiefbeheer in de organisatie goed te regelen.


Cursus NEN-ISO 15489-1 voor informatie en archiefmanagement

Wilt u precies weten wat het verschil is tussen de oude en nieuwe norm en hoe u deze norm toepast in relatie tot de geldende wet- en regelgeving in Nederland? Bekijk dan eens onze nieuwe cursus: NEN-ISO 15489-1 voor informatie en archiefmanagement.

De cursus is praktisch van aard en draait vooral om het HOE van de inrichting van de informatiehuishouding, waarbij aandacht wordt besteed aan alle instrumenten die de recordmanager/informatiebeheerder ter beschikking staan. Tijdens deze tweedaagse cursus laten wij u zien dat de nieuwe norm bijdraagt aan verbetering van de prestaties van de organisatie en de verdere ontwikkeling van digitaal informatiebeheer. Ook laten we zien dat de norm bijdraagt aan sociale innovatie en mogelijkheden om slimmer te werken, flexibel te organiseren en te blijven leren.

Wilt u uw informatie- en archiefmanagement (her)inrichten en bent u op zoek naar handvatten om dit in de praktijk uit te voeren? Dan is deze cursus wellicht iets voor u. Bekijk hier de volledige cursus.

[1] https://www.nen.nl/Evenementen/Evenementdetailpagina/Informatiemiddag-ISO-154891-1.htm

Terug naar overzicht