Een week uit het leven van een trainee bij VHIC

Bij VHIC werken diverse trainees informatiemanagement. Enthousiaste adviseurs in de dop die net van de universiteit afkomen of die al enige werkervaring hebben. Sommige zijn afkomstig uit het vakgebied anderen hebben een totaal andere studierichting maar willen zich graag ontwikkelen tot adviseur informatiemanagement. VHIC biedt een traineetraject van een jaar waarin je wordt opgeleid tot adviseur: je wordt hierbij begeleid door de adviseurs van VHIC en kunt met verschillende typen adviseurs meekijken. Tegelijkertijd krijg je een inhoudelijk opleiding tot adviseur informatiemanagement.

In dit dagboek neemt Samuel van Bruchem je mee in een week uit zijn leven als trainee bij VHIC.

Heb je vragen over het trainee traject of wil je graag solliciteren? Neem dan contact op met Sandra Walchenbach. Zij vertelt je graag meer! Zij is bereikbaar via (088) 053 54 00 of via pz@vhic.nl.

Maandag

Vandaag ga ik met een senior naar een kleine organisatie om een eindgesprek te voeren. Voor ik vertrek, kijk ik nog even in de Sharepoint-omgeving bij onze opdracht of daar wat nieuws staat. Ik zie dat de senior die ik ondersteun dit weekend druk bezig is geweest. Daar is ook alle ruimte voor, want je hebt als adviseur veel vrijheid om je werkweek in te delen. Zelf heb ik wel normale werktijden deze week en voor mij begint de week dus op maandagochtend met een eindgesprek. De organisatie waarmee we dit gesprek voeren, wil graag locatieonafhankelijk gaan werken. Daarom vroegen zij VHIC om in kaart te brengen waar er zich in hun organisatie allemaal belangrijke informatie bevindt en of alle medewerkers ook op afstand toegang hebben tot deze informatie. Dat bleek een stuk lastiger te zijn dan ik van tevoren had verwacht. Er zijn niet zo veel medewerkers, maar iedereen werkt op zijn of haar eigen manier en men weet niet van elkaar waar dingen worden bewaard. Niet erg handig als je als organisatie vanuit huis wil werken! Een belangrijk deel van onze opdracht was daarom om medewerkers met elkaar in gesprek te krijgen en zo ver te krijgen dat ze heldere en eenduidige afspraken maken over hun werkwijze. Dat was af en toe nog behoorlijk spannend, maar uiteindelijk weten de werknemers elkaar een stuk beter te vinden. Tijdens het eindgesprek blijkt ook dat de werknemers blij en dankbaar zijn met het inzicht dat ze hebben gekregen. Ik verlaat deze opdracht dan ook met het gevoel -voor mij heel belangrijk- dat we een waardevolle bijdrage hebben kunnen leveren.

Dinsdag

Voor vandaag staat een lesdag op het programma in het trainingscentrum BCN in Utrecht. Voor mij heel dicht bij huis, dus dat is geluk hebben! Deze lesdag maakt deel uit van de Leergang Adviseur Recordmanagement (LARM), die een vast onderdeel uitmaakt van het traject dat je als trainee aflegt. We zullen deze keer uitgebreid stilstaan bij de vraag wat werkprocessen precies zijn en hoe procesgericht werken bij gemeenten in haar werk gaat. Daarmee is de lesdag meteen heel praktisch, want we worden voor onze opdrachten vaak geplaatst bij overheidsorganisaties zoals gemeenten. Ik kijk met enthousiasme naar deze lesdag uit. We hebben een leuke groep van jonge trainees met -zo blijkt iedere lesdag weer- veel uiteenlopende meningen. In de lessen is volop ruimte voor interactie en de vonken spatten er tijdens discussies nogal eens vanaf! Eerlijk gezegd maken wij het met onze uitgesproken karakters voor de docenten niet altijd even makkelijk, maar dat kunnen zij met hun vele jaren ervaring in het werkgebied gelukkig wel aan. Uiteindelijk zijn de discussies voor iedereen leerzaam – vooral voor ons natuurlijk, maar ook voor hen. Naast inhoudelijke verdieping is een lesdag een goede gelegenheid om ervaringen uit te wisselen met andere trainees. Niet alleen is dat een mooie kans om van elkaar en van elkaars ervaringen te leren, ook zorgt de onderlinge steun ervoor dat je er in ons toch wel heel zelfstandige beroep net even wat minder alleen voor staat.

Woensdag

Vandaag zit ik vroeg in de auto, want ik ga samen met een collega een training geven bij een gemeente in Zuid-Limburg. Als adviseur kun je door heel Nederland heen worden ingezet en dat geldt natuurlijk ook voor mij als trainee. Gelukkig denkt VHIC bij het toekennen van werkzaamheden met je mee en zijn de meeste opdrachten wel wat dichter bij huis. Toch is het ook belangrijk om flexibel te zijn, dus reis ik vandaag wat langer. Ik kijk uit naar het geven van deze training, omdat het een kans is om iets van alle kennis die ik in mijn traineeship heb opgedaan door te geven. De collega met wie ik deze training geef, heeft een stuk meer ervaring en hij zorgt dan ook voor dat het algemene kader en de randzaken zijn geregeld. Daardoor heb ik de vrijheid om me helemaal te richten op specifieke puntjes uit de inhoud en stapsgewijs oefening te krijgen in het geven van trainingen. Desondanks blijft het toch wel spannend om op deze manier voor een groep te staan. Ik doe er tijdens de training mijn best voor om het voor de cursisten ook leuk te houden. Naast kennisontwikkeling is een training voor hen toch ook een stukje ontspanning buiten hun dagelijkse werkzaamheden om, en daar draag ik graag aan bij.

Donderdag

Na de lange rit van gisteren werk ik vandaag een dagje thuis. Bij sommige opdrachten is het mogelijk om op afstand te werken, wat jou natuurlijk reistijd en je opdrachtgever reiskosten bespaart. Vandaag help ik een samenwerkingsverband tussen verschillende gemeenten met het inrichten van hun zaaksysteem. Een zaaksysteem is een stukje software waarmee een organisatie een groot aantal werkprocessen op een efficiënte manier uit kan voeren. Vandaag help ik de organisatie om hiermee te werken door een aantal nieuwe processen in het systeem te zetten. Nu denk je daarbij misschien aan het schrijven van ingewikkelde programmeerscripts voor software. Die scripts hoef ik niet aan te leveren en dat is met mijn programmeervaardigheden maar goed ook! Wat ik wel moet doen, is meedenken over een manier van werken die zowel voor burgers als voor medewerkers handig is. Zo ben ik vandaag bezig met het samenstellen van een aantal intakeformulieren die binnenkort op de website van de organisatie zullen komen te staan. Daarvoor moet ik uitzoeken welke informatie de organisatie van burgers nodig heeft om die nieuwe werkprocessen uit te voeren. Bovendien houd ik in de gaten of de vragen die ik stel wel wettelijk verantwoord zijn. Je mag bijvoorbeeld als organisatie sinds de invoering van de nieuwe privacywet niet méér persoonsgegevens opvragen dan je nodig hebt om een bepaald proces uit te voeren. Er zijn dus best wel wat dingen waar je verstand van moet hebben en rekening mee moet houden om zo’n organisatie goed bij te kunnen staan. Gelukkig heb ik behulpzame collega’s en kan ik met inhoudelijke vragen altijd online bij hen terecht, waardoor het samenstellen van die intakeformulieren uiteindelijk best soepel gaat. Kortom, een productieve dag!

Vrijdag

Vandaag werk ik een dag op ons hoofdkantoor in Rijswijk. Ik heb geen uren meer over die ik voor een klant kan maken deze week, dus werk ik intern voor VHIC. Ad van Heijst, onze oud-directeur en oprichter van VHIC die nog altijd erg betrokken is bij het bedrijf, heeft mij een email gestuurd met de vraag of ik een wetsvoorstel kan samenvatten. Voor mijzelf is dat een heel nuttige opdracht, want daardoor leer ik deze pittige materie tot in detail kennen. Daardoor kan ik bij latere opdrachten situaties waarin een organisatie een wet dreigt te overtreden sneller herkennen en kan ik beter advies geven. Het samenvatten is echter niet alleen voor mijzelf nuttig. We willen graag een samenvatting publiceren in onze nieuwsbrief Sited, zodat mijn collega’s en onze abonnees ook op de hoogte zijn van de aanstaande wetswijziging. Op die manier doe ik niet alleen kennis op voor mijzelf, maar help ik ook anderen verder met wat ik leer. Ik moet wel zeggen dat het me niet meevalt om het technische jargon uit de wettekst om te zetten naar een begrijpelijk en goed leesbaar stuk. Ik zit er dan ook een flinke tijd behoorlijk op te zwoegen. Gelukkig is het gezellig druk op ons kantoor. Als collega’s vinden we het fijn om elkaar af en toe te zien en te spreken, wat er nog wel eens bij inschiet als iedereen met een opdracht ergens anders in Nederland zit. Ook hoeft op vrijdagmiddag de boog niet altijd gespannen te zijn en borrelen we regelmatig samen. Een paar biertjes later (alcoholvrij, want ik moet nog rijden) ben ik de wetteksten dan ook weer helemaal vergeten en sluit ik ontspannen de week af. Prettig weekend en tot volgende week!

Terug naar overzicht