Cursus – De informatiecoach als gids in de informatiehuishouding
De informatiecoach als gids in de informatiehuishouding
De hedendaagse informatiehuishouding is complex. Er verandert veel in regels, activiteiten en processen gericht op de informatiestromen. Dit heeft vergaande consequenties voor het beheer van informatie. De informatiehuishouding ondersteunt de processen van overheidsorganisaties (zowel primair als secundair) en waarborgt democratische, juridische en historische waarden. Dit vraagt om de informatiecoach als gids in de informatiehuishouding.
Informatie brengt ook risico’s met zich mee. Met (persoons)gegevens dient zorgvuldig te worden omgegaan. Er wordt van de overheid een optimale openheid verwacht, waarbij vanuit de informatiehuishouding aandacht is voor het omgaan met persoonlijke beleidsopvattingen en gegevensbescherming. Daarbij ligt het informatiebeheer bij de proceseigenaar: hij of zij is verantwoordelijk, moet dus verantwoording afleggen, registreert en archiveert. Daarin dient deze te worden ondersteund. Dit betekent een nieuwe rol voor de informatieprofessional, die de proceseigenaren bewust moet maken van de taken op het gebied van het informatiebeheer. Samen met proceseigenaren moet de informatiehuishouding zo worden ingericht dat de processen van meet af aan duurzaam toegankelijk zijn. Dit betekent dat vanaf het begin van een proces de informatie toegankelijk moet zijn, oftewel vindbaar, beschikbaar, leesbaar, interpreteerbaar, betrouwbaar en ook nog toekomstgericht.
De ‘informatiecoach als gids’ vervult een spilfunctie in het informatielandschap bij het duurzaam toegankelijk maken van informatie, met en voor de -let wel: huidige én toekomstige!- gebruikers. Hiertoe dient de informatiespecialist de medewerkers in de processen te begeleiden en instrueren, de medewerkers te leren hoe zij hun informatie opslaan, toegankelijk maken en houden. Digitalisering zorgt voor grote veranderingen, waarin procesmedewerkers begeleid moeten worden in het anders vastleggen van de processen die zij uitvoeren. Processen die waar mogelijk geautomatiseerd zullen worden.
De vierdaagse cursus “De informatiecoach als gids in de informatiehuishouding” is ingegeven door deze ontwikkelingen, waarin de proceseigenaar centraal wordt gesteld. De informatiecoach ondersteunt de proceseigenaren in het uitvoeren van hun verantwoordingstaken. Hij of zij neemt medewerkers in de organisatie aan de hand om informatieproblemen op te lossen en informatie duurzaam te beheren. De informatiecoach is de actieve spil in het web van de informatiehuishouding en ondersteunt waar dit mogelijk is.
Elke lesdag bestaat uit een theoretisch en een praktisch deel, waarbij geoefend wordt met de rol van informatiecoach.