Banen van de toekomst

Onder invloed van de techniek zullen  banen in de toekomst sterk veranderen. Computers en robots zullen steeds meer  werk overnemen. Terwijl banen verdwijnen, zullen ook nieuwe banen ontstaan. Het bedrijf Cognizant heeft twee opeenvolgende visies geschreven op mogelijke banen die in de toekomst zullen ontstaan. De gids ’21 jobs of the future’ in 2017 en de opvolger ’21 more jobs of the future’ in 2018. Hieronder belichten we enkele interessante verwachtingen voor het werkveld van de informatievoorziening. Ook kijken we of voorspellingen uit de gids van 2017 al zijn uitgekomen en of de ontwikkelingen zich bewegen in de voorspelde richting. .

De focus van de rapporten ligt op banen waarvan verwacht wordt dat ze binnen de komende tien jaar relevant worden, omdat zij werk opleveren voor grotere groepen mensen. Dit zijn banen die zowel sterk op techniek(-kennis) leunen als banen die juist minder technisch georiënteerd zijn. De focus van het rapport blijft nadrukkelijk weg van niche-banen en banen die zeker meer dan tien jaar in de toekomst liggen.

Welke toekomstige banen moeten we dus nu al in de gaten houden? Voor het werkveld informatiebeheer zijn er een viertal die relevant zijn of worden.

De Data Detective

Dit is een informatiespeurneus. Er bestaat behoefte aan bepaalde gegevens; de Data Detective gaat daarnaar op zoek. Reeds beschikbare gegevens worden uitgebreid doorgespit en er worden nieuwe gegevensbronnen aangeboord. Deze speurneus moet een generalist zijn. Informatie kan overal vandaan komen (van financiële spreadsheets, data uit parkeergarages of van telefoonlocaties tot wifi-hotspots en zonnepanelen). De detective stelt kritische vragen en maakt scherpe analyses.

De IT Facilitator

Moderne organisaties gebruiken steeds meer applicaties, mede doordat medewerkers elk met andere hulpmiddelen en systemen werken om hun gegevens te verwerken. Dit betreft zowel officiële door een instantie aangekochte hulpmiddelen als devices en applicaties die door de werknemers gebruikt worden omdat ze net wat lekkerder werken, de zogenaamde shadow-it. De IT-Facilitator gaat deze apps integreren, zodat werknemers de apparaten en programma’s van hun voorkeur kunnen gebruiken zonder dat er gegevens verloren gaan voor de werkgever en zonder dat er beveiligingsrisico’s worden gelopen.

De Data Trash Engineer

Binnen bedrijven zijn vaak gigantische hoeveelheden gegevens opgeslagen. De Data Trash Engineer is een analist die uitgebreid gaat rommelen in de ‘junkdata’ tot er een pareltje bovenkomt. In tegenstelling tot de Data Detective, die werkt op basis van een bepaalde wens of behoefte, gaat de Data Trash Engineer volledig autonoom op zoek naar nieuwe inzichten binnen alle beschikbare data in het bedrijf. Zo komt de Data Trash Engineer wellicht op verrassende nieuwe ideeën of antwoorden op vragen die men al lang vergeten was. Deze baan lijkt heel erg op de data scientist die in sommige organisaties al wordt aangesteld en die slim gebruik maakt van bestaande databestanden, die aanwezig zijn, zowel binnen als buiten het bedrijf.

Het Head of Business Behaviour

Elke werknemer heeft andere behoeften, zowel op het gebied van informatie als op persoonlijk vlak. Wat hierbij kan helpen is een gepersonaliseerde werkomgeving. Softwarepakketten worden doorgaans door een bedrijf ingekocht en vaak standaard ingericht, elke werknemer moet hiermee dan maar uit de voeten kunnen. Gevolg hiervan is dat de medewerker vaak te veel of juist te weinig opties krijgt voorgeschoteld voor het verwerken van gegevens. Hierdoor kan frustratie ontstaan, omdat niet voorzien wordt in behoeften van de werknemer. Het Head of Business Behaviour houdt zich bezig met hoe de werknemers integraal in hun behoeften kunnen worden voorzien en ze te laten excelleren. Dit gaat van het intuïtiever inrichten en (hyper-) personaliseren van de digitale werkomgeving (van de plaatsing van functionele knoppen tot de toonhoogte van notificatiegeluiden) tot het inventariseren en beleid voeren op welk moment van de dag welke werknemer het beste presteert en waarom. Voornamelijk in het optimaliseren van de digitale werkomgeving zijn nu al grote stappen te maken.

Nu vraagt u zich wellicht af, is dit pure fictie? Wat is er uitgekomen van de eerste 21 jobs uit 2017? Klopt de voorgeschotelde toekomstvisie? Het rapport uit 2018 geeft een opsomming van reeds uitgekomen voorspellingen:

‘In het jaar na de publicatie van het rapport van afgelopen jaar, hebben we behoorlijk wat banen, zoals we het ons voorgesteld hadden, zien opkomen bij echte bedrijven:

  • Onze Financial Wellness Coach werd Metlife’s PlanSmart Financial Wellness. De dienst is, volgens een persbericht van het bedrijf, “ontworpen als een hybride digitale/menselijke financiële gezondheidsdienst die gebruikers ondersteund in de bochten waardoor de financiële levensweg zich moet wringen.” De gebezigde taal is opvallend vergelijkbaar met de baanomschrijving in het eerste rapport van Cognizant.
  • Onze Man Machine Interface Engineer en onze Highway Controller zijn veranderd in respectievelijk Robot Manager bij Cobalt Robotics en Safety/Test Driver bij May Mobility.
  • Onze Memory Curator en onze Augmented Reality Journey Builder zijn tot leven gekomen bij Facebook, waar geposte foto’s gebruikt worden om meeslepende ervaringen te bouwen die oude tijden doen herleven.
  • Onze Digital Tailor is werkelijkheid geworden bij de vooraanstaande Japanse kledingverkoper Start Today, met het Zozosuit.

Cognizant verwacht in de nabije toekomst meer voorbeelden te zien van voorspellingen die zijn uitgekomen.’

De arbeidsmarkt is altijd in beweging en zal dat ook in de toekomst blijven. Onder invloed van voortschrijdende techniek zullen geautomatiseerde taken worden overgenomen door machines, maar er zullen ook nieuwe behoeften bestaan die niet direct door techniek kunnen worden opgelost. Hoe sneller we aanpassen, hoe meer we de kansen van de toekomst kunnen benutten.

Auteur: Robert Mansveld

Benieuwd naar de overige vergezichten, of op zoek naar andere banen van de toekomst? De volledige toekomstvisie van Cognizant is te vinden via de volgende link:
https://www.cognizant.com/en-nl/21-jobs-of-the-future

Terug naar overzicht