VHIC is kennispartner van de Archiefdag

12 juni – Beeld en Geluid – Hilversum

Het thema van de Archiefdag is ‘Het geheugen van de toekomst. Innovatief, toegankelijk en divers’

Instellingen worden ingericht naar de wensen van nu, maar weten we ook hoe de bezoeker van de toekomst van onze collecties gebruik zal maken?  Collecties worden gedigitaliseerd, bezoekers kunnen terecht in de online catalogus, data staat in het e-depot en we werken in een cloudomgeving. Technologie innoveert snel en de wensen en verwachtingen van de samenleving passen zich daarop aan. Hoe ziet ons archief er in de nabije toekomst uit?

We verkennen hoe onze digitale collecties met elkaar verbonden kunnen worden, hoe kunstmatige intelligenties zoals ChatGPT misschien wel onze metadata kunnen schrijven en of we digitale data in synthetisch DNA moeten gaan opslaan. Hoe doen we dit alles zo klimaatbewust mogelijk? Tijdens deze Archiefdag gaan we de science fiction voorbij en ontdekken we dat deze toekomstmuziek al dichter binnen handbereik is dan we misschien wel denken.

In de middag zullen Tamara van Zwol (Beeld en Geluid), Sophia van Hoek (Nationaal Archief) en Tineke van Heijst (directeur VHIC) een workshop organiseren rondom het thema Green IT. Alle drie zijn ze lid van de werkgroep over dit thema binnen het Netwerk Digitaal Erfgoed. De workshop ‘Klimaatbewust Archiveren’ gaat in op het belang van een klimaatbeleid voor de IT infrastructuur van archief- en erfgoedinstellingen. Twee aspecten worden in het bijzonder uitgelicht: hoe krijg je dit belangrijke onderwerp op de agenda binnen je organisatie? En hoe vertaal je dit in de communicatie naar je IT leveranciers zodat klimaatbewust archiveren ook klimaatbewust inkopen wordt en de archivering by design wordt meegenomen?

Benieuwd naar het volledige programma van de Archiefdag?  https://lnkd.in/ems-gWum

VHIC is net als vorig jaar kennispartner van de Archiefdag. We zullen aanwezig zijn met een stand in de centrale hal. We ontmoeten u daar graag!

Terug naar overzicht