Bewaartermijn naturalisaties

Beste Zaalberg,

Bij ons is onduidelijkheid over de bewaartermijnen van naturalisaties ontstaan.
Zijn er stukken uit de naturalisatieprocedure langer te bewaren (110 jaar) of überhaupt te bewaren? En zo ja, op basis waarvan?

Antwoord:

Een gemeente heeft binnen de procedure van de naturalisatie alleen een adviserende en begeleidende rol. Alle ‘brondocumenten’ die een naturalisatie oplevert worden bewaard door de IND en zijn geen verantwoordelijkheid van de gemeente. Vandaar dat in bijlage 6 van de regeling BRP de bewaartermijn van naturalisaties op 10 jaar staat.

Eén uitzondering daarop zijn de optieverklaringen: een aantal naturalisaties vinden plaats op basis van een ‘optieverklaring’. Deze optieverklaringen dienen op basis van het Besluit verkrijging en verlies Nederlanderschap 12 jaar worden bewaard.

Voor de inburgering gelden dan weer andere bewaartermijnen omdat dit een andere taak is.

Bij een naturalisatie kan het voorkomen dat via het koninklijk besluit (KB) er ook een naamswijziging wordt doorgevoerd. Deze naamwijziging dient dan door de ambtenaar burgerlijke stand te worden verwerkt.

Op zich heeft dat niets met het proces ‘naturalisatie’ te maken want het betreft een apart proces (naamswijziging) met een aparte bewaartermijn. Aangezien het KB door de IND wordt bewaard, hoeft deze niet door de gemeente te worden bewaard bij de naamswijziging en geldt voor het KB binnen het proces ‘naamswijziging’ een bewaartermijn van 1,5 jaar. De naamswijziging zelf zal wel 110 jaar bewaard moeten worden.

Terug naar overzicht