Bootcamp Duurzame Data voor de Heritage Sciences

Ben je data steward, datamanager, of onderzoeker in de heritage sciences? Ben of word je verantwoordelijk voor het beheren van onderzoeksdata, of moet je onderzoeksdata gaan beheren die verbonden zijn aan de (museale) collectie(s) van jouw organisatie? Wil je je data gestructureerd duurzaam bewaren en makkelijk kunnen delen en voor andere toegankelijk maken? En wil je meer weten over het Nederlandse  E-RIHS netwerk in wording, en je netwerk in de heritage sciences versterken?

Dan is deze Duurzame Data Bootcamp iets voor jou.

In vier intensieve en interactieve ochtenden leer je de basis van het duurzaam opslaan, beheren en toegankelijk houden van digitale erfgoeddata én van analytische onderzoeksdata. Je leert meer over metadata, databeleid en hoe de aspecten van goed datamanagement samenkomen in een datamanagementplan (DMP). Het invullen van een DMP – en het vervolgens naleven en levend houden van de inhoud – heeft een flink aantal voordelen. Het vergroot de kans:

  • Op FAIR data;
  • Op reproduceerbaar onderzoek;
  • Dat je voldoet aan relevante wetgeving zoals de AVG;
  • Op onderzoeksefficiëntie.

Data, tijden en locaties

Woensdag 29 juni, 10.00-13.00 uur, RCE Amersfoort
Donderdag 30 juni, 10.00-13.00 uur, RCE Amersfoort
Vrijdag 1 juli, 10.00-13.00 uur, RCE Amersfoort
Woensdag 6 juli, 10.00-13.00 uur, RCE vestiging Amsterdam

Programma

In het programma gaan we aan de hand van de thema’s uitdagingen en oplossingen voor digitale duurzaamheid, metadata en duurzaamheidsbeleid aan de slag met het maken van een datamanagementplan. Binnen deze opdracht formuleer je je eigen leerdoelen. Externe specialisten zorgen voor een specifieke introductie vanuit hun eigen vakgebied of organisatie. Voor de inhoud en oefeningen maken we gebruik van de online leeromgevingen van Essentials 4 Data Support en Leren Preserveren, twee gerenommeerde trainingsmodules voor respectievelijk onderzoeksdata en digitale erfgoeddata. De laatste ochtend presenteer je de resultaten van je zoektochten, vastgelegd in je datamanagementplan.

Opzet training

Binnen de training verwerf je de benodigde kennis en vaardigheden doordat het leren zich afspeelt in interactie met coaches, experts en medecursisten. De interactie vindt plaats binnen de vier bijeenkomsten en binnen de online leeromgevingen van Leren Preserveren en Essentials 4 Data support. Je maakt opdrachten, krijgt begeleiding en feedback van de coaches, je werkt samen met vakgenoten en woont presentaties van experts bij. Er is ruimte voor minimaal 8 en maximaal 12 deelnemers.

Reken wel op een studiebelasting van vier werkdagen. Dat is inclusief de bijeenkomsten in de ochtend. Je bereidt iedere bijeenkomst (thuis) voor.

Kosten en inschrijving

Deelname is kosteloos. Kandidaten die betrokken zijn bij het Nederlandse E-RIHS netwerk hebben in principe voorrang, maar ook geïnteresseerden en gemotiveerde cursisten afkomstig van andere musea, universiteiten en onderzoeksinstellingen met een duidelijke connectie met de heritage sciences, zijn meer dan welkom. De organisatie streeft naar een gebalanceerde vertegenwoordiging vanuit de Nederlandse musea en onderzoeksinstituten, met bij voorkeur niet meer dan twee cursisten per organisatie. Deelnemers die verhinderd zijn zorgen, indien mogelijk, voor een vervangende deelnemer uit de eigen organisatie. Wanneer er geen vervanger uit de eigen organisatie kan deelnemen en de annulering binnen 7 dagen voor aanvang van het bootcamp plaatsvindt zullen de gemaakte kosten naar redelijkheid in rekening worden gebracht.

Deelnemers die niet geplaatst worden komen op een wachtlijst voor een tweede ronde, deze zal plaatsvinden eind 2022. Uiterlijk twee weken voor aanvang van het bootcamp zullen wij uw definitieve plaatsing bevestigen.

Deze Bootcamp wordt aangeboden door samenwerkingspartners VHIC FacultyE-RIHS Nederland, Research Data Netherlands (RDNL) en het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE), en Data Archiving and Networked Services (DANS),

Heb je vragen? Mail dan naar de coaches Cees Hof of Tamara van Zwol via faculty@vhic.nl

Aanmelden kan via het inschrijfformulier